Harley-Davidson ще е изцяло електрически!


Мото | 26.01.2023 | 20:15


Harley-Davidson става изцяло електрически

За щастие, най-рано след десетилетие...


Класическата компания за мотоциклети потвърди, че ще премине към изцяло електрическа гама. Harley-Davidson планира постепенно да премахне мотоциклетите, задвижвани от неговите легендарни двигатели с вътрешно горене, и бавно, но сигурно да се трансформира в изцяло електрическа марка.

Главният изпълнителен директор на Harley Йохен Зайц каза че след 120 години известност с големите си модели, задвижвани с класически ДВГ, електрификацията е логичната следваща стъпка. Това е нужно, според него, ако компанията планира да остане на пазара още 120 години. Преходът на Harley-Davidson към EV „трябва да се случи“, според главния изпълнителен директор, и то не само в малък мащаб с отделеният вече като марка LiveWire.

Не става дума само за дилъри на HD, които да продават изключително електромоделите на марката, а за преход който няма да се случи за една нощ, а ще отнеме десетилетия, така че най-малкото към което гледа компанията е за известно време след 2033 г. или към 2040 г. Но промяната идва.

„Ако погледнете последните 120 години, компанията винаги се е развивала, никога не е стояла на едно място“ - каза Зайц - „Сега, подобно на направеното от основателите по онова време, които се опитаха да преоткрият или изобретят нещо уникално, това очевидно е нещо, което ние като фирмена марка също трябва да направим. Това, което правим, е да празнуваме нашето минало, но същевременно да развиваме марката. Това е естествена еволюция, която трябваше да се случи“.

Този нов ангажимент към електромоделите с марка Harley-Davidson поставя под въпрос неотдавнашното решение на компанията да отдели елмоделите си в новата си марка LiveWire, но Зайц продължава с обясненията - „Ние си мислим как да се развием наистина дългосрочно, тъй като това няма да бъде преход за една нощ. Отнема десетилетия, нали? Но трябва да мислим и за десетилетия, вместо просто зае коя година и краткосрочността, на която сме изложени като публична компания. Трябва да мислим за прехода и подготовката за този преход е причината да се роди LiveWire.“

Възможно е Harley-Davidson да е напълно наясно, че основните му клиенти нямат голям интерес към закупуването на електромодели. Ако случаят е такъв, тогава преминаването към разделяне или „карантиниране“ на усилията му за EV изглежда хитро. То позволява на Harley да продължи да продава скъпи байкове с голям ходов обем и „дисаги“ на верните на традицията в HDD и да си пълни касичката.

В крайна сметка преминаването към изцяло електрическа гама няма да е евтино. Може би затова Harley все още не се ангажира с твърда и бърза времева линия. Все пак е иронично, че мотоциклетите, които влачат стария Harley в очите на поколения по-нови ездачи, ще проправят пътя за нов Harley. Според новите виждания на ръководството трансформацията на емблематичната марка означава фокусиране върху хора, които обикновено не карат големи мотоциклети и дори такива, които изобщо не карат.

„Вярвам в голямата трансформационна промяна за емблематичните марки, което винаги съм правил в живота си. Насочваме се към различни потребителски профили – имате традиционния основен клиент, но имате съвременен основен клиент, имате мечтатели, които се стремят да карат или може просто да мечтаят за марката“, продължава Зайц.

Може би за първи път от дълго време Harley-Davidson наистина мисли за дългосрочното си развитие. Емблематичната американска компания би могла да бъде малко по-прозрачна относно пътната си карта за EV - както бяха другите компании в автомобилната и мото индустрията. Но това, което изглежда ясно засега, е, че Harley най-накрая гледа към бъдещето си, а не към миналото си.

Автор на статията

Екип на CarsList

Екипът на CarsList.bg е съставен от автомобилни ентусиасти, които искат да ви бъдат в полза с новини, данни, статистики и всичко, което може да ви бъде полезно!


Последни обяви


Audi A3

BMW 535

Volkswagen Caddy

BMW 520

Toyota Avensis

Volkswagen Touareg